Kolejny koncert ZPiT "Legnica" o zwyczajach ludowych z różnych regionów Polski. Tym razem usłyszycie: mało znane kolędy, poczęstujemy Was również szczodrakami - wyjątkowymi smakołykami pieczonymi specjalnie na tzw. Szczodry Wieczór. Poznacie także inne ciekawe noworoczne zwyczaje z ziemi żywieckiej.
Szczo¬draki popularne były w całej Polsce, a pieczono je z najlepszej mąki, często nadziewano kapustą, serem lub grzybami, nadzieniem cebulowym, a nawet mięsnym. Owe małe chlebki w kształcie pod¬kowy zwano tez niekiedy kołaczykami. Szczodraki miały swoją wymowę symboliczną; pieczono je takie, jaki był miniony rok. Gdy był urodzajny, lepiono duże rogale z białej mąki, nadziewane serem, farszem mięsnym lub kapustą z grzybami. Jeżeli zaś rok był biedny, szczodraki były malutkie, z mieszanej mą¬ki, często z dodatkiem otrąb i bez nadzienia. Ale choćby rok, który upłynął, był najgorszy, to w przeddzień Trzech Króli szczodraki musiały być upieczone.